Hvem har makta i det grønne skiftet?

Hvem har makta i det grønne skiftet? 

Det grønne skiftet beskrives ofte som et felles løft – en nødvendig samfunnsomstilling der alle må bidra. Men hvem sitter egentlig bak rattet? Hvem setter kursen – og hvem blir stående igjen på kaia når skipet kaster loss?

I møte med klimaendringer og naturtap må vi stille kritiske spørsmål: Hvem tar beslutningene? Hvem har definisjonsmakten? Og hva regnes som “gode” løsninger – og av hvem?

Er det politikerne som lager lover og rammeverk? Er det næringslivet, med kapital og teknologisk kraft? Er det miljøorganisasjonene som mobiliserer engasjement, eller mediene som former virkelighetsbildet vårt?

Makt i det grønne skiftet handler om mer enn lover og posisjoner. Det handler om hvem som har tilgang til informasjon, hvem som blir lyttet til, og hvem som får delta i utformingen av fremtidens samfunn. Dette reiser spørsmål om legitimitet, tillit og rettferdighet – i en omstilling som må være for alle, men som langt fra alltid oppleves slik.

Makten i omstillingen

Makten i det grønne skiftet handler ikke bare om formell myndighet. Den handler også om tilgang til informasjon, definisjonsmakt, ressurser, og ikke minst – muligheten til å bli hørt. Noen har sterk stemme i utformingen av fremtidens løsninger, mens andre står på utsiden av beslutningsrommene. Det reiser spørsmål om legitimitet, rettferdighet og tillit i det grønne skiftet.

Blått Kompass 2025 – en sesjon om makt, påvirkning og grønn legitimitet

Under Blått Kompass i Tromsø samler vi stemmer fra fire sentrale aktører – media, næringsliv, akademia og naturvern – for å utforske hvordan makt utøves og fordeles. Gjennom en åpen samtale vil vi belyse hvordan ulike aktører bidrar til å forme retningen,  og hvordan vi sammen kan styrke tillit, åpenhet og legitimitet i klimaarbeidet.

Hvorfor delta?

Denne sesjonen gir deg:

·      Et innblikk i hvordan makt og påvirkning fordeles i det grønne skiftet

·      Forskjellige perspektiver på hva som driver – og hemmer – grønn omstilling

·      En ærlig og tverrfaglig samtale om ansvar, innflytelse og samfunnsretning

·      Et kritisk blikk på hvem som blir hørt – og hvem som ikke gjør det

Velkommen til en viktig sesjon om hvem som egentlig har hånda på rattet i det grønne skiftet – og hvordan vi kan sikre en rettferdig og bærekraftig kurs videre.

Jessica Hough
Rådgiver marinbiologi, Bellona

Jessica Hough har en master i marinbiologi fra Universitetet i Oslo. Hun har jobbet som avdelingsingeniør og lableder i Havforskningsinstituttet, hvor hun har vært på en rekke tokt blant annet i Barentshavet, Vest Afrika og Marokko. Her har hun hatt ansvar for å gi opplæring til lokale forskere i bla. prøvetaking og rapportering av innsamlet data. Jessica har også vært engasjert i organisasjonen Lei en Biolog, hvor hun har jobbet med marin restaurering, formidling og feltarbeid

Andreas Ytterstad
Professor, OsloMET

Andreas Ytterstad er professor i medier og kommunikasjon ved Institutt for journalistikk og mediefag på OsloMet. Han har i over ti år undervist i klimajournalistikk og forsket på hvordan det grønne skiftet forstås og formidles i mediene. Ytterstad har publisert en rekke artikler, skrevet bok og ledet både en TV-serie og en podkast om rettferdig omstilling – med utgangspunkt i sitt arbeid i alliansen Broen til framtiden.

Hedvig Heyerdal Moser
Partner og seniorrådgiver, Kruse Larsen

Hedvig Heyerdahl Moser, partner og seniorrådgiver i Kruse Larsen. Hedvig Moser leder selskapet satsning på internasjonale relasjoner, sikkerhet og forsvar. Hun arbeider i tillegg innenfor fagområdene energi, industri og klima, og der hun bistår spesielt med posisjonering, politiske spørsmål og strategisk kommunikasjon.

Foto: Espen Solli.

Simen Grimstad Øksnes
Journalist, TV2

Simen Grimstad Øksnes er TV2s nordligste reporter, og dekker Troms, Finnmark og Svalbard. Han startet som reporter i innenriksavdelingen til TV 2 i Oslo i 2022, før han flyttet nordover i 2023. I 2025 var han med på å vinne den prestisjetunge Skup-prisen for prosjektet «Russerhyttene». Simen er utdannet journalist ved Høgskulen i Volda.

Mads Frederiksen (moderator)
Direktør, Arctic Economic Council

Forrige
Forrige

Medisin og helseprodukter fra havet - ny industriutvikling i nord?

Neste
Neste

Fra fiskestang til verdikjede - fremtiden for norsk havfisketurisme