Fra fiskestang til verdikjede - fremtiden for norsk havfisketurisme
Hvordan kan vi sikre bærekraftig vekst i en næring med stort potensial?
Havfisketurisme er en voksende næring som tiltrekker seg både norske og utenlandske turister til kyst- og fjordområdene våre. I en tid hvor mange kystsamfunn kjemper for å opprettholde aktivitet og bosetting, representerer havfisketurisme et viktig bidrag til lokal verdiskaping og sysselsetting – særlig i distriktene. Næringen gir ringvirkninger til både overnattingssteder, serveringsbransjen og transportnæringen, og bidrar til å synliggjøre norsk natur og kystkultur.
Samtidig aktualiseres behovet for å utvikle næringen på en måte som ivaretar naturressurser og balanserer ulike interesser. Økt aktivitet gir også økt press på fiskebestander, spesielt kystnære arter som torsk. Det stilles spørsmål om kontroll, rapportering og rettferdig fordeling av ressursene mellom turistfiske og yrkesfiske. Dette gjør havfisketurismen til en sentral del av diskusjonen om fremtidens kystnæring og bærekraftig ressursforvaltning.
Lokal verdiskapning
I kystsamfunn som allerede har turistfisketilbud ser man hvilke ringvirkninger denne næringen har til service og transportnæringer. Næringen har høy verdiskaping ifølge en rapport gjort av Menon Economics. I 2019 skapte havfisketurisme 410 årsverk i Troms og Finnmark, hvorav 280 kommer fra ansatte i fiskevirksomhetene, 80 fra salg av mat, klær og suvenirer, og 50 fra leverandører. Samlet skapte næringen 250 millioner i verdiskapning i samme region. Nasjonalt var ringvirkningene av næringen estimert til å ha en verdiskapning tilsvarende 1,4 milliarder kroner.
Interesser i konflikt
Med vekst følger også ansvar. Det pekes mot økt belastning på fiskebestandene, særlig kystnære arter som torsk. Yrkesfiskere og forvaltningen har pekt på risikoen for overfiske, spesielt i områder med lite kontroll og mange aktører. Nedadgående kvoter danner også grunnlag for debatt om rettferdig fordeling av ressursene – hvem som får høst, hvor mye, og på hvilke vilkår.
Nye forslag til regulering
I januar offentliggjorde Fiskeridirektoratet et høringsnotat med forslag til forvaltningstiltak i turistfisket. I mars sendte Fiskeridirektoratet sine anbefalinger til Nærings- og fiskeridepartementet, etter å ha mottatt rundt 260 høringssvar. Bransjen har særlig reagert på forslag om redusert utførselskvote og innfrysingsforbud, mens tiltak som aldersgrense og standardisert dokumentasjon har fått bred støtte.
Forslag på høring:
For alle uten fast bosted i Norge:
Obligatorisk registrering eller fiskekort
Generelt forbud mot innfrysing av fisk
Besittelsesgrense for hvor mye fisk man kan ha til enhver tid
For utførsel av fisk:
Bare gjester over 12 år hos særskilt godkjente turistfiskevirksomheter får ta med fisk ut av landet
Utførselskvote reduseres fra 18 til 10 kg fisk én gang per år (ingen skjell eller skalldyr)
Kun fangst fra båt tilknyttet godkjent virksomhet gir rett til utførsel
All fisk må merkes ved innfrysing, og kun innenfor kvoten
For turistfiskevirksomheter:
Obligatorisk registrering i enhetsregisteret (frivillig ordning avvikles)
Årlig oppdatering og eventuell avgift for registrering
Daglig rapportering av fangst, inkludert art og størrelse
Særskilt godkjenning kreves for å utstede utførselsdokumentasjon – med krav til gjesteoppfølging og båter med sporing
Nærings- og fiskeridepartementet har varslet at det vil komme en ny høringsrunde senere i år, med ytterligere tiltak.
Blått kompass vil følge utviklingen og debatten tett fram mot juni.
Hvorfor delta?
To av de viktigste nøklene for en bærekraftig utvikling av havfisketurismen er kunnskapsbasert forvaltning og åpen dialog mellom berørte aktører. Derfor samler vi næringsaktører, forskere, forvaltere og lokalsamfunn under Blått Kompass 2025 i Tromsø, for å diskutere hvordan vi best kan forvalte ressursene, utvikle næringen og sikre verdiskaping på lang sikt.
Denne sesjonen gir deg:
Innsikt i hvordan havfisketurisme kan styrke norsk distriktsutvikling
Kunnskap om reguleringstiltak og fremtidig forvaltning
En arena for dialog mellom næringsaktører, forskere og forvaltning
Muligheten til å påvirke hvordan vi former framtiden for havfisketurisme i Norge
Velkommen til en viktig samtale om hvordan vi kan koble fiskestang og verdikjede – og sikre både bærekraft og lokal verdiskaping i fremtidens kystsamfunn.
Del 1 - samfunnsperspektiver
Ida Sandvik
Seniorrådgiver, Norges Fiskarlag
Ida Sandvik er seniorrådgiver i Norges Fiskarlag med kontorsted i Tromsø, hvor hun også er utdannet jurist. Hun begynte i stillingen i september 2023 etter flere år i Fiskeridirektoratet, og jobber nå med ressurs- og reguleringssaker i Nord Fiskarlag. Sandvik har solid innsikt i fiskeriforvaltning og regelverk, og bidrar til å styrke medlemmenes stemme i spørsmål om bærekraftig ressursutnyttelse.
Geir Inge Sivertsen
Ordfører, Senja kommune
Geir Inge Sivertsen er ordfører i Senja kommune, en rolle han har hatt siden 2021. Han har tidligere vært fiskeri- og sjømatminister (H) og statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, og har dermed solid erfaring fra både lokal og nasjonal forvaltning.
Otte Bjelland
Havforskningsinstituttet
Del 2 - Reguleringer
Frank Bakke-Jensen
Fiskeridirektør, Fiskeridirektoratet
Frank Bakke-Jensen er fiskeridirektør og leder Fiskeridirektoratets arbeid med å forvalte og utvikle Norges fiskeri- og havbrukspolitikk. Som fiskeridirektør har han ansvar for direktoratets strategi og oppfølging av regelverk, og han jobber tett med næringsaktører, forskningsmiljøer og forvaltningen for å sikre en bærekraftig utvikling av havets ressurser.
Stine Haroldsen
CEO, Din Tur AS
Stine S. Haldorsen er en visjonær leder med solid erfaring fra reiselivsnæringen og et sterkt engasjement for bærekraftig utvikling. I Din Tur jobber hun målrettet med å styrke norsk havfisketurisme gjennom strategisk innovasjon, helhetlige verdikjeder og unike opplevelser. Hun har en tydelig ambisjon om å utvikle havfisketurismen som en næring som begeistrer gjestene – samtidig som den skaper verdi for lokalsamfunnene og ivaretar naturressursene langs norskekysten.
Stine Marie Knudsen
Leder, A-krimsenteret i Troms og Finnmark
Tom Vegar Kiil
Styremedlem, Kystfiskarlaget