Grønn omstilling i fiskeri og sjøfart - hvor er vi, og hvor skal vi?

I en tid preget av økonomisk uro, geopolitiske spenninger og stadig flere kriser som krever umiddelbar oppmerksomhet, skyves klimapolitikk ofte nedover på agendaen. Men klimaendringene tar ikke pause – og behovet for grønn omstilling er mer presserende enn noen gang.

Fiskeri- og sjøfartsnæringen står midt i denne omstillingen. Ikke bare fordi sektoren er avgjørende for matforsyning, transport og verdiskaping – men fordi den også bærer på et enormt potensial: til innovasjon, utslippskutt og global bærekraft.

På denne sesjonen under Blått Kompass 2025 løfter vi blikket og spør: Hva har vi fått til – og hvor må vi gå videre? Gjennom konkrete eksempler og innsikt fra aktører som allerede har tatt grep, ser vi nærmere på hvilke teknologier, tiltak og samarbeidsformer som gjør reell forskjell.

Fra teknologi til politikk – hva må til for å lykkes?

Elektriske fartøy. Skip som går på hydrogen og ammoniakk. Autonome løsninger og ny design for energieffektivitet. Satsinger som dette gir grunn til optimisme – men teknologi alene er ikke nok.

For at grønn omstilling skal skje i praksis, trengs også tydelige politiske rammer, stabile reguleringer og økonomiske virkemidler som senker terskelen for investeringer. Det krever samarbeid på tvers – mellom myndigheter, næringsliv, forskningsmiljøer og teknologileverandører.

Hva får du ut av denne sesjonen?

  • Innsikt i hvor langt vi har kommet i arbeidet med grønn omstilling i fiskeri- og sjøfartsnæringen

  • Erfaringer fra aktører som allerede har satt løsninger ut i livet

  • Diskusjon om hvilke barrierer som fortsatt bremser utviklingen – og hva som trengs for å overkomme dem

  • Et helhetlig blikk på hvordan teknologi, politikk og samarbeid må spille sammen for å lykkes

Velkommen til en ærlig, konkret og fremtidsrettet samtale om veien videre for to av våre viktigste havnæringer.

Ina Helene Ahlquist
Master of Science, SINTEF Ocean

Ina er forsker med bakgrunn fra fiskeri- og havbruksvitenskap ved UiT. Hun jobber med bærekraftig havforvaltning, teknologiutvikling og brukerinvolvering i prosjekter som Zerokyst, Everyfish og Optifish. Ida er også IPBES Fellow og engasjert i å styrke koblingen mellom forskning, politikk og kystsamfunn.

Bent Magne Dreyer
Forskningssjef, Nofima

Bent jobber som forskningssjef for faggruppen Næringsøkonomi og professor II ved Norges Arktiske universitet (UiT). Hans fagfelt er næringsøkonomi og strategi, sammen med en doktorgrad i foretaksstrategi, anvender han disse fagområdene for å analysere sjømatssektoren. For tiden leder han forskningsprosjektet Klimagevinster ved mulige endringer i forskrifter og regelverk.

Marius Hansen
Administrerende direktør, Torghatten Nord

Marius Hansen er administrerende direktør i Torghatten Nord, et av Norges ledende selskap innen ferge- og hurtigbåttransport. Han er oppvokst i Lavangen og bor i dag i Tromsø. Hansen har lang erfaring fra maritim sektor og er styreleder i næringsnettverket ProTromsø, hvor han jobber for å styrke samarbeid og utvikling i regionen.

Christine Aadal
Business Development Manager, DNV

Christine har over 20 års erfaring fra maritim sektor, med solid bakgrunn innen teknisk rådgivning, klassifisering og ledelse. Hun har særlig faglig tyngde innen grønn omstilling og utvikling av kostnadseffektive og bærekraftige løsninger for skipsfarten. Christine leder i dag DNV Maritimes forretningsutvikling i Norge, med ansvar for å drive frem innovasjon og samarbeid i det maritime skiftet.

Magnus Eilertsen


Universitetslektor, UiT Norges arktiske universitet

Magnus er universitetslektor ved UiT Norges arktiske universitet og doktorgradsstipendiat i samfunnsvitenskap. I sitt doktorgradsarbeid undersøker han energiomstillingen i den norske fiskeflåten, med særlig vekt på samfunnsperspektiver og visjoner for en mer energieffektiv og bærekraftig flåte.

Forrige
Forrige

Ungt lederskap for bærekraftige hav- og klimaløsninger

Neste
Neste

Medisin og helseprodukter fra havet - ny industriutvikling i nord?