Lokeslottet: Et Dyphavskunst- og forskningsprosjekt
Lokeslottet: Et Dyphavskunst- og forskningsprosjekt
Lokeslottet, et unikt dyphavsfenomen oppdaget av forskere fra Universitetet i Bergen i 2008, er nå sentrum for et prosjekt som forener kunst og vitenskap. Musikere Ruth Wilhelmine Meyer og Bjarne Kvinnsland, kjent for deres innovative tilnærming til musikk skapt fra naturlige lyder, har utviklet et musikalsk konsept basert på lyder fra havet.
Kunstnerne har fokusert på dyphavet i flere tidligere prosjekt. Bjarne Kvinnsland har lang erfaring med lydopptak under vann, og har en permanent lydinstallasjon i hvalsalen på Naturhistorisk museum i Bergen. Ruth Wilhelmine Meyer har nettop gitt en CD med et verk som er inspirert av lokeslottet. Sammen med forskere fra Senter for dyphavsforskning i Bergen, dykker de dypt ned i hydrotermiske skorsteiner og sårbare økosystemer for å skape ny kunst og forskning. De leter etter lyder til ny musikk og opptak til videoinstallasjon og formidling av forskning.
Dyphavets stemmer
Meyer og Kvinnsland har skapt musikkverk som utforsker og formidler de rike, ofte uoppdagede lydlandskapene i havet. Gjennom deres verk "The Loki Castle" og "DYP SANG", tar de lytteren med ned til dyphavets isolerte og mørke miljøer, hvor et mangfold av arter trives i ekstreme forhold ved de varme hydrotermiske skorsteinene kjent som svarte skorsteiner.
Vitenskapelig undersøkelse og bevaring
Dekningen av Lokeslottet har også kastet lys over viktige miljømessige og etiske spørsmål. Forskere og miljøforkjempere advarer om potensielle trusler fra gruvedrift i dyphavet, som kan forstyrre eller ødelegge disse økosystemene. Prosjektet benytter forskningsresultater og kunstnerisk uttrykk for å øke bevissthet og påvirke politiske diskusjoner om fremtiden for verdens havbunner. Meyer og Kvinnsland deltar i en rekke arrangementer, hvor de presenterer sine verk og deler innsikter om både kunstneriske og vitenskapelige aspekter ved dyphavet.
Fremtiden og engasjement
Prosjektet står som et eksempel på hvordan kunst og vitenskap kan samarbeide for å utforske og bevare de minst kjente delene av vår planet. Ved å fremme en forståelse av dyphavets verdi og behovet for dets beskyttelse, håper initiativet å inspirere til endringer og bevare det unike livet i havdypene for fremtidige generasjoner.
Lokeslottet-prosjektet representerer et nytt skritt i hvordan vi ser og verdsetter de skjulte delene av vår verden. Det understreker betydningen av tverrfaglig samarbeid i møtet med globale utfordringer og viser hvordan kunst kan være en kraftfull formidler av vitenskapelig kunnskap og miljømessige bekymringer.